Școlarii refuză camerele de DETENȚIE în școli. Protest împotriva noului Statut al Elevului

Publicat: 25/06/2024, 18:07
Actualizat: 25/06/2024, 18:13

Un pâlc de elevi determinați au protestat, marţi, în faţa sediului Ministerului Educaţiei, împotriva propunerii înființării de săli de detenție în școli pentru școlari recaltcitranți. Protestatarii au susţinut că nu au fost consultaţi în redactarea Statului Elevului, care prevede această inițiativă revoluționară. Pe bună dreptate, sunt școli, mai ales în mediul rural, care nu au toalete cu apă curentă, sau săpun, darămite fonduri pentru amenajarea unor spații decente de reeducare sau coerciție provizorie.

Ministerul Educaţiei a anunţat că se prelungeşte, până la 5 iulie, perioada de consultare publică privind proiectul Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) şi proiectul Statutului elevului.

”Vrem educaţie, nu detenţie”, ”Solicităm adoptarea Statului Elevului 2.0”, ”Solicităm retragerea proiectelor Ministerului Educaţiei”, ”Deca în detenţie”, ”Suntem elevi, nu deţinuţi”, ”Mai multe cărţi, mai puţine gratii”
Lorena Drăguşin, preşedintele Uniunii Elevilor Reprezentanţi, fosta Asociaţie a Elevilor Constanţa, a declarat că elevii au protestat fiind nemulţimiţi de unele prevederi aflate în proiectele Ministerului Educaţiei.
Uniunea Elevilor Reprezentanţi a ieşit în stradă alături de Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, deoarece proiectele lansate de Ministerul Educaţiei în consultare publică sunt problematice. Proiectul pentru Statutul elevului vine cu nişte camere de detenţie în care elevii care au un comportament inadecvat, la decizia profesorilor, sunt trimişi în aceste săli de detenţie.
Dacă un profesor consideră că un elev a deranjat ora, în loc să fie trimis la consiliere acel elev, este dus într-o altă cameră unde i se încalcă dreptul la educaţie, deoarece detenţia are loc în timpul orei respective, pierde materia şi şcolile nu sunt pregătite pentru astfel de măsuri.

Camere de detenție în școli cu toalete în fundul curții

Sunt şcoli, mai ales în mediul rural, care nu au suficiente săli pentru orele de curs, darăminte să implementăm astfel de săli de detenţie, a afirmat Lorena Drăguşin. Ea a menţionat că uniunea pe care o reprezintă nu a fost consultată la redactarea acestor proiecte.
”Noi nu am fost consultaţi în redactarea Statului Elevului şi nici în Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ deşi legea învăţământului preuniversitar 198/2023 prevede acest lucru. Spune că Ministerul Educaţiei are responsabilitatea şi obligaţia de a chema asociaţiile naţionale de elevi pentru redactarea acestor proiecte, ceea ce nu s-a întâmplat. Deci, doamna ministru încalcă legea din nou”, a mai declarat Lorena Drăguşin.

Charles Dickens, în mileniul trei

Consultată de Gândul, psihoterapeutul Alexandra Cazacu, mamă a unei eleve care urmează să-și de-a Bac-ul, demontează scurt și la obiect această propunere anacronică a Ministerului Educație.

„Vorbești serios? Charles Dickens, în mileniul trei? Adică, în loc să înțeleagă motivația unui comportament inadecvat, cum zic ei, violent, agresiv, să apeleze la experți, psihologi ei încearcă să rezolve problema doar prin coerciție? Consilierea familială, consilierea școlară, profesori, părinți, elev…? Această măsură stupidă poate pune gaz pe foc, nu rezolva problema. Deci, dacă un copil vine beat la o școală dintr-un sat, ce faci? N-ai sală, n-ai pedagogi. Îl legi de pom în spatele closetului până îi trece, nu? La fel de eficient cum ai lega un consumator de droguri devotat de un pat. O zi, două, și pa!”

Deca a delegat competențele

Ea a adăugat că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, nu a vrut să îi primească la discuţii, ei fiind întâmpinaţi de către secretarul de stat Florin Lixandru, dar au refuzat să stea de vorbă cu el.
Marţi după-amiază, Ministerul Educaţiei a anunţat că, ”având în vedere interesul manifestat de partenerii instituţionali şi sociali faţă de procesul de consultare, vă informăm că perioada de consultare publică atât asupra proiectului Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP), cât şi asupra proiectului Statutului elevului a fost prelungită până în data de 5 iulie 2024, inclusiv”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...